16. Dünden Bugüne Astronomi Aletleri | Taha Yasin Arslan | Tarih ve Umran

2020-09-10

Bu bölümümüzde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü Teknoloji ve Bilim Aletleri Anabilim Dalı Başkanı Dr. öğretim üyesi Taha Yasin Arslan ile tarih..

İSAR Podcast
İSAR Podcast
16. Dünden Bugüne Astronomi Aletleri | Taha Yasin Arslan | Tarih ve Umran
/

Bu bölümümüzde İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü Teknoloji ve Bilim Aletleri Anabilim Dalı Başkanı Dr. öğretim üyesi Taha Yasin Arslan ile tarih boyunca bilimsel gelişmelerde bir role sahip olmuş astronomi aletlerini inceleyeceğiz. Materyalin, teknolojik ekipmanların bilimsel ilerlemede nasıl bir rol oynadığını, özellikle İslam medeniyetinde astronomi çalışmalarının aletin gücünden nasıl yararlandığını ve bahusus müzecilik faaliyetlerimizde bilimsel aletlerin kullanılabilirliğini örnekler üzerinden inceleyeceğiz.  

Taha Yasin Arslan

Taha Yasin Arslan halihazırda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü’nde doktor öğretim üyesi olarak faaliyet göstermektedir. Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde 2006 yılında tamamlamıştır. Yüksek lisansını aynı üniversite ve bölümde “Felsefe ile Kelam İlişkilerinde Yöntem Sorunu” başlıklı tezini savunarak 2009 yılında savunmuştur. Doktorada alan değişikliği yaparak İstanbul Üniversitesi Bilim Tarihi Bölümü’nde eğitim almıştır. 2015 yılında tamamladığı doktora tezinin konusu, “16. Yüzyılda Osmanlı Astronomisi ve Memluk Etkisi”dir. Türkiye’deki çalışmalarının yanı sıra 2015 yılında bir yıl süreyle davetli olarak gittiği Oxford Üniversitesi Bilim Tarihi Müzesi ve bu üniversitenin Bilim Tarihi Bölümü ile akademik işbirlikleri yürütmektedir. Aynı zamanda akademik çalışmalarının bir parçası olarak 9.-16. yüzyıllar arasında İslam medeniyetinde tasarlanmış bilim aletlerinin reprodüksiyonlarını yapmaktadır.

Kaynakça ve İleri Okumalar

  • Dimitri Gutas, Yunanca Düşünce Arapça Kültür, Kitap Yayınevi
  • George Saliba, İslam Bilimi ve Avrupa Rönesansı’nın Doğuşu, Mahya Yayınları


Sunucu

Abdullah Haris Toprak
Lisans eğitimini YTÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği’nde, yüksek lisansını sırasıyla FSM Vakıf Üniversitesi’nde  Osmanlı’da Bilim Tarihi üzerine ve UPenn Elektrik Mühendisliği’nde haberleşme ağları alanında yaptı. Halihazırda ABD’de Drexel Üniversitesi’nde “Çok-bireyli Haberleşme Sistemlerinde Optimizasyon Yöntemleri” alanında doktora çalışmalarına devam etmektedir.


Müzik

Mehmet Öncel

Bize ulaşmak için
podcast@isar.org.tr


Buradan Dinleyin