28. Dünyayı Değiştiren Makale ve LexiQamus | Ahmet Abdullah Saçmalı | Mühendislik ve Bilim

2021-02-25

Bu bölümümüzde Dr. Ahmet Abdullah Saçmalı ile hem LexiQamus projesini, hem bu proje kapsamında Sir James Redhouse tarafından yayınlanan Lexicon isimli sözlüğün dijitalleşme..

İSAR Podcast
İSAR Podcast
28. Dünyayı Değiştiren Makale ve LexiQamus | Ahmet Abdullah Saçmalı | Mühendislik ve Bilim
/

Bu bölümümüzde Dr. Ahmet Abdullah Saçmalı ile hem LexiQamus projesini, hem bu proje kapsamında Sir James Redhouse tarafından yayınlanan Lexicon isimli sözlüğün dijitalleşme serüvenini konuştuk. Sohbetimiz sırasında daha sonra DuoLingo’yu kuracak olan Carnegie Melon Üniversitesi bilgisayar mühendislerinden Luis von Ahn’ın geliştirdiği ReCATPCHA teknolojisini derinlemesine tartıştık. Dr. Saçmalı, Lexicon’un dijitalleştirilmesi sürecinde milyonlarca kitabın neredeyse kusursuz bir şekilde elektronik ortama aktarılmasını sağlayan bu projedeki kitle-kaynak (crowd-sourcing) prensibinden nasıl ilham aldığını detaylarıyla anlattı. Misafirimiz, Luis von Ahn ve arkadaşları tarafından 2008 yılında yayınlanan 3 sayfalık makalenin dünya tarihini iki ana döneme ayırdığını iddia ediyor. Ve bu yaklaşımın değişik alanlara tatbik edilmesi suretiyle, dijital beşeri bilimlerde çok büyük katma değerler oluşturulabileceğine inanıyor.

Ahmet Abdullah Saçmalı

Ahmet Abdullah Saçmalı 2002 yılında Boğaziçi Üniversitesi’ne girdi. 2006’da Sosyoloji ve Tarih bölümlerinden mezun oldu. Akabinde aynı üniversitenin Tarih bölümünde yüksek lisans yaptı. Sonrasında ABD’ne gitti ve 2013 yılında Arizona Üniversitesi’nde bulunan Middle Eastern and North African Studies bölümünden ikinci yüksek lisans derecesini aldı. 2014 yılında doktorasını yapmak üzere bu sefer İngiltere’ye gitti. 2019 yılında ise Durham Üniversitesi’nin School of Government and International Relations Bölümü doktora programından mezun oldu. 2017 yılında İbn Haldun Üniversitesi’nde Ar. Gör. olarak çalışmaya başladı. Doktora çalışmaları sürerken, 2016 yılında, dünyanın en başarılı üniversiteleri tarafından kullanılan, Osmanlıca el yazması metinlerdeki kelimeleri çözmeyi kolaylaştıran LexiQamus isimli web uygulamasını geliştirdi. Dijital beşeri bilimler alanındaki çalışmalarına halen devam etmektedir.

Kaynakça ve İleri Okumalar

  • von Ahn, Luis, Benjamin Maurer, Colin McMillen, David Abraham, Manuel Blum, “reCAPTCHA: Human-Based Character Recognition via Web Security Measures,” Science 321 (12 Eylül 2008): 1465-68.
  • von Ahn, Luis, “Human Computation,” Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=dtFroEJN1nI&fe

Sunucu

Hasan Umut
2020 yılında McGill Üniversitesi İslam Araştırmaları Enstitüsü’nde doktorasını tamamladı. Çalışma alanları arasında astronomi tarihi, İslam ve Osmanlı toplumlarında bilim, İslam entelektüel tarihi, bilimsel aletler ve yazma kültürü bulunmaktadır.


Müzik

Göksel Baktagir – Martı

Bize ulaşmak için
podcast@isar.org.tr

Buradan Dinleyin